Direktlänk till inlägg 4 augusti 2012
Nu börjar det ju komma sånna där söta små gurkor i affärerna som man lägger in på burk. Och varje år brukar Sebbe få en burk utav min lilla mormor med sån gurka. Men jag var bara tvungen att testa och göra en själv, det går ju åt om man säger så ;)
(Det går bra att halvera receptet oxå)
1 kg västeråsgurka
600 gvatten
100 g salt
200 gvatten
200 g ättikssprit
340 g socker
2 tsk senapsfrön
Dillkronor efter tycke och smak
Skiva gurkan efter tycke och smak.Häll vatten och salt i en bunke. Rör runt så att saltet löser sig ordentligt.Lägg ner gurkskivorna i vattnet (600 g) och täck med plastfolie. Låt stå framme ett dygn.Ta upp gurkan och låt den rinna av i ett durkslag.I en kastrull häller man ner vatten (200 g), ättikssprit, socker och senapsfrön. Låt koka upp.Ta av från spisen.Fördela gurkan i väl rengjorda burkar. Varva i nån dillkrona här och där. Häll över ättikslagen som ska täcka gurkskivorna och avsluta med att fördela eventuella senapsfrön som gömt sig kvar i kastrullen.Stäng igen burkarna och placera på ett mörkt och svalt ställe. Klarar sig hela vintern och smakar allra bäst om de fått stå och dra sig i någon månad.
(Sebbe tycker att jag är knäpp som håller på och tar kort på gurkburken i fönstret, haha)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
|||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
|||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||||
|